flessenvoeding
Afgekolfde moedermelk

Werkinstructie flessenvoeding en babymelk

Algemeen.
Bij het schrijven van deze tekst was het team van de babykamer aan het nadenken over het opbergen van de fopspenen. De huidige manier is weliswaar goedgekeurd, maar een meer hygienische aanpak heeft de voorkeur.

Flessenvoeding

Sticker uiterste houdbaarheidsdatum op een geopende bus poeder
Na opening direct de sticker erop.

• Bewaar melkpoeder voor het aanmaken van de flessenvoeding zoveel mogelijk in de originele binnenverpakking in de plastic voorraaddozen. Breng na opening direct de sticker aan met de THT.

.Blad moet gereinigd zijn voor dat je er voeding op bereidt
Zet desinfecterende spray op de aanrecht op een veilige en eenvoudig te bereiken plaats.

Altijd vooraf handen wassen.

Ieder kind heeft een eigen speen.

Ieder kind heeft op de dag een eigen fles. De flessen worden eenmaal per dag gedesinfecteerd en gedurende die dag alleen door één en hetzelfde kind gebruikt.
Het tijdig vervangen van flessen en spenen is een relatief begrip waarbij het eigen inzicht van de leidster belangrijk is. Het advies van de fabrikant is gebaseerd op dagelijks gebruik door één en hetzelfde kind terwijl sommige kinderen maar één dag per week komen.

Bij de bereiding van flesvoeding nauwgezette instructies van de fabrikant te worden opgevolgd.

Het schudden van de fles mag alleen als fles is afgeschermd zodat de inhoud niet in de rondte vliegt.

Warm water wordt uitsluitend verkregen door koud water te verwarmen. Dus geen warm water uit de kraan. Doordat het verwarmde water een behoorlijke afstand afgelegd door de koperen leiding is de kans op besmetting reëel. Het Waterleidingbedrijf heeft Picobello gechecked op de aanwezigheid van loden leidingen. Dit is niet het geval.

De flessenvoeding wordt bereid met koud leidingwater. De fles met koude voeding gaat in de koelkast en wordt pas opgewarmd vlak voordat het genuttigd wordt.
Er wordt op Picobello nooit voeding voor de gehele dag bereid.De plaats waar flessenvoeding wordt bereid is strikt gescheiden van de verschoonplek van kinderen. Water uit een kraan die gebruikt wordt voor het wassen van handen en het verschonen van kinderen mag geen water getapt worden voor flessenvoeding.

• Warm de fles op in de magnetron. Schud het flesje na opwarming in de magnetron goed om de warmte beter te verdelen en daarmee zogenaamde ”hotspots‘, die worden veroorzaakt door de ongelijkmatige verwarming van de voeding, te voorkomen.
• Restanten flesvoeding niet nogmaals opwarmen maar weggooien.

• Verwarm flessenmelk bij voorkeur in een magnetron of verwarm met behulp van een flessenwarmer voorzien van een thermostaat.

• Flessenwarmer nooit gebruiken voor het bewaren of op temperatuur houden van de voeding, maar uitsluitend voor het opwarmen van kant-en-klare babyvoeding.

• Indien het niet mogelijk is om de flessenvoeding onder gecontroleerde omstandigheden klaar te maken dient de voeding per flesje direct voor toediening klaargemaakt te worden.


Bewaren
• Onder gecontroleerde omstandigheden klaargemaakte flessenvoeding kan in de koelkast bij maximaal 4 ºC worden bewaard. Als aan het einde van de dag nog voeding over is deze weggooien.
• Op bereide voeding altijd datum en tijdstip van bereiding vermelden.
• Temperatuur van de koelkast waarin flessenvoeding wordt bewaard dagelijks controleren en registreren bij afwijking.


• Bereide flessenvoeding, die opgewarmd is tot 37 ºC, nooit langer dan één uur bij kamertemperatuur bewaren (maximaal één uur buiten de koelkast, inclusief het voeden zelf).
• Restanten babyvoeding worden niet bewaard vanwege grote kans op bederf

Consumptie
• Controleer de temperatuur van de voeding op de klassieke manier met enkele druppels op de pols. Aan de buitenzijde van de fles is de temperatuur niet goed te controleren.


Printerversie